Cupping bij stress, angst en/of burn-out?!

Gepubliceerd op 11 januari 2025 om 12:49
Praktijkcuppingenmeerstress

Steeds vaker ervaren mensen stress of angstgerelateerde klachten of wanneer er niets aan gedaan wordt zelfs misschien wel een burn-out. Als je worstelt met deze klachten zal je niet gelijk aan cupping denken verwacht ik. Toch kan cupping heel helpend zijn bij deze klachten. In deze blog zal ik je hierover meer vertellen. 

 

Stress 

Stress ontstaat wanneer je lichaam en geest worden blootgesteld aan situaties die als uitdagend of bedreigend worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk, financiële zorgen of emotionele gebeurtenissen. Stress is op zichzelf niet altijd slecht; het helpt je om alert te blijven en actie te ondernemen in moeilijke situaties. Maar wanneer stress langdurig aanhoudt en je onvoldoende herstelt, kan het veranderen in chronische stress.

 

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Bij stress maakt je lichaam extra adrenaline en cortisol aan. Dit zijn hormonen die de zogeheten “vecht-of-vlucht”-reactie activeren. Deze reactie zorgt ervoor dat:

Je hartslag omhoog gaat,

Je spieren zich aanspannen,

Je ademhaling sneller wordt.

Dit alles maakt je lichaam klaar om direct te reageren op een bedreiging.

 

De gevolgen van langdurige stress

Bij langdurige stress blijft deze reactie voortdurend actief, zonder dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Dit kan leiden tot uitputting en gezondheidsproblemen, zoals:

Vermoeidheid en burn-out,

Slechte nachtrust,

Spier- en spanningsklachten,

Angst en somberheid,

Verminderde weerstand.

Het is daarom belangrijk om stress tijdig te herkennen en stappen te ondernemen om het te verminderen. In ons dagelijks leven komen we allemaal weleens stressvolle situaties tegen. Maar soms gaat het verder dan dat. Als stress langdurig aanhoudt, kan het zich uiten in angst of zelfs een burn-out.

 

Angst

Angst is een gevoel dat iedereen kent. Het kan een normale reactie zijn op stress, zoals een belangrijke presentatie of een spannende gebeurtenis. Maar soms blijft dat gevoel hangen, zonder duidelijke reden. Angst kan ook ontstaan door traumatische ervaringen, een disbalans in de hersenen of zelfs door erfelijke aanleg.

Wanneer angst een groot deel van je leven overneemt, kun je last krijgen van:

Constant piekeren: je bent steeds bezorgd over wat er kan gebeuren, ook als er geen directe reden is,

Rusteloosheid: je voelt je voortdurend gespannen en hebt moeite om te ontspannen,

Lichamelijke klachten: zoals een verhoogde hartslag, gespannen spieren en slaapproblemen.

Deze voortdurende staat van alertheid kan je enorm uitputten. Het voelt alsof je lichaam altijd “aan” staat, wat het moeilijk maakt om tot rust te komen.

Angst kan door een reactie op stress ontstaan, maar ook voortkomen uit andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld traumatische ervaringen, een chemische disbalans in de hersenen of genetische aanleg. Je kunt bijvoorbeeld voortdurende bezorgdheid ervaren en nerveus zijn over toekomstige gebeurtenissen. Dit kan leiden tot een constante staat van alertheid, rusteloosheid, gespannen spieren, slaapproblemen en net als bij stress een verhoogde hartslag. In het dagelijks leven kun je hier veel last van hebben.

 

Burn-out

Een burn-out is anders dan angst, maar ze kunnen wel met elkaar verbonden zijn. Bij een burn-out is je lichaam en geest letterlijk opgebrand. Dit gebeurt vaak na een lange periode van overbelasting, zoals door werkstress, maar het kan ook door andere oorzaken komen, zoals mantelzorg of persoonlijke problemen.

De symptomen van een burn-out zijn duidelijk, maar vaak moeilijk te herkennen bij jezelf:

Emotionele uitputting: je voelt je leeg en hebt nergens meer energie voor,

Afstand: je hebt geen plezier meer in je werk of sociale contacten, en alles lijkt je te veel,

Lichamelijke klachten: zoals hoofdpijn, maagklachten en een constante vermoeidheid.

In een burn-out voelt het alsof je lichaam op de rem trapt en je nergens meer naartoe kunt. Zelfs de kleinste taken kunnen overweldigend voelen. Angst en burn-out hebben veel gemeen. Beiden zorgen ervoor dat je lichaam in een constante staat van stress verkeert. Je hartslag is hoger, je spieren zijn gespannen, en je voelt je uitgeput. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer optimaal kunt functioneren in je werk, relaties of andere dagelijkse activiteiten.

 

Wat kan cupping dan betekenen bij deze klachten?

Wanneer je worstelt met de hiervoor beschreven klachten kan cupping helpend zijn op een aantal manieren. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste: 

Vermindert spierspanning en stress

Bij langdurige stress krijgen veel mensen last van gespannen spieren en een zwaar gevoel in het lichaam. Cupping helpt om die spieren los te maken en de spanning te verminderen. Veel mensen voelen zich na een cuppingbehandeling diep ontspannen. Dit kan helpen om gevoelens van onrust en angst te verminderen en je nachtrust te verbeteren.

Stimuleert de bloedcirculatie

Cupping verbetert de doorbloeding in je lichaam. Dit is belangrijk, want bij stress hoopt je lichaam stresshormonen op. Door de betere bloedcirculatie worden deze stresshormonen sneller afgevoerd en krijgen je spieren de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Dit kan niet alleen lichamelijke klachten verlichten, maar ook symptomen van angst en depressie verminderen.

Ondersteunt herstel van burn-out

Langdurige spanning en stress kunnen zorgen voor uitputting en vermoeidheid. Cupping helpt je lichaam om te herstellen door de spanning los te laten en zowel lichamelijke als mentale ontspanning te bevorderen. Dit kan bijdragen aan een sneller herstel bij klachten zoals burn-out.

Verhoogt je geluksgevoel

Cupping kan de aanmaak van endorfines stimuleren. Dit zijn de natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars van je lichaam. Meer endorfines betekent minder pijn en meer ontspanning, wat je stemming positief beïnvloedt.

Brengt energie en emoties in balans

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde helpt cupping om blokkades in je energiestroom (Qi) op te heffen. Dit zorgt voor een betere balans in je lichaam én je emoties. Hierdoor kun je je rustiger, stabieler en gelukkiger voelen.

Praktijkcuppingenmeerburnout

Voor wie is cupping geschikt?

Cupping is geschikt voor iedereen die last heeft van stress, spanning, burn-outklachten of moeite heeft om te ontspannen (m.u.v. de altijd geldende contra-indicaties voor cupping). Het is een natuurlijke manier om je lichaam en geest te ondersteunen bij herstel.

Ben je benieuwd of cupping iets voor jou is? Neem gerust contact op of maak een afspraak om het zelf te ervaren!

Tip: Vraag aan je werkgever of hij jou wil ondersteunen. Je werkgever heeft er ook baat bij dat jij letterlijk en figuurlijk beter in je vel zit en blijft. Als jij weer goed in je kracht komt heeft dit invloed op je gezondheid. Bedrijven hebben vaak budget voor scholingskosten. Hier wordt therapie/behandeling ook vaak toegerekend. Vraag  naar de mogelijkheden bij jou op het werk. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.